Νικόλαος Θ. Εμμανουήλ


Ο Νικόλαος Θ. Εμμανουήλ γεννήθηκε στη Γλυφάδα Δωρίδος του νομού Φωκίδας. Απεφοίτησε από το Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Το 1972 συμπλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη Συστημάτων (System Science ) από το Πανεπιστήμιο του Michigan, ενώ το 1974 πήρε το διδακτορικό του στην Τεχνητή Νοημοσύνη(artificial Intelligence) από το ίδιο Πανεπιστήμιο Michigan, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 1974 έως τον Ιούνιο του 1975 δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Indiana.

Στη συγγραφική του δραστηριότητα συγκαταλέγονται:
Οι «ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ» (1967, βιβλίο 250 σελίδων για χρήση των τριτοετών και επί πτυχίο φοιτητών της Φυσικομαθηματικής Σχολής), τα «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ» (1968, βιβλίο 180 σελίδων για χρήση των τριτοετών και επί πτυχίο φοιτητών της Φυσικομαθηματικής Σχολής) και το βιβλίο «ΜΙΚΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ» (1986, βιβλίο 235 σελίδων για χρήση σε Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές ΤΕΙ,ΙΕΚ). Το 1976 δημοσίευσε την έρευνά του με τίτλο CHECK DIGIT ALGORITHMS (American Computing Machinery- COMMUNNICATION).

Εργάστηκε ως φοιτητής (1970-1972) στο Cyclotron Laboratory του Πανεπιστημίου του Michigan, στο τμήμα Biochemistry και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, ενώ από το 1972-1974 εργάστηκε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών της πολιτείας του Michigan (traffic control). Το 1975 έως και το 1977 εργάστηκε στην International Computing Company-Washington D.C.USA. Εκεί υπήρξε υπεύθυνος για την κατασκευή πιλοτικού συστήματος με στόχο την αυτοματοποίηση στη διακίνηση της συστημένης αλληλογραφίας των Αμερικανικών Ταχυδρομείων (US Post Office) με τη χρήση της οπτικής ανάγνωσης (BarCode-Πιλοτικό για τις ΗΠΑ), υπεύθυνος για τη κατασκευή του πρώτου συστήματος Μικροϋπολογιστών στον κόσμο, με στόχο τη διαρκή σύνδεση, μέσω δορυφόρου (MARASAT), των εμπορικών πλοίων, με τους παράκτιους σταθμούς παρακολούθησης στον Ινδικό Ωκεανό, και με τη χρήση της ίδιας συχνότητας (TDMA), που είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη των FM ραδιοφωνικών σταθμών. Αργότερα διετέλεσε στην ίδια εταιρία προϊστάμενος του τμήματος κατασκευής του πρώτου ψηφιακού τηλεφώνου με ικανότητα απομνημόνευσης αριθμών, σε συνεργασία με την Digital Communication Corporation. (Gaithesburg Maryland). Το 1977 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στην Πειραϊκή Πατραϊκή έως και το 1980 ως διευθυντής εφαρμοσμένης μικροηλεκτρονικής στη βιομηχανία. Στο διάστημα αυτό εγκατέστησε πρωτοποριακό monitoring σύστημα παρακολούθησης της παραγωγής στο υφαντουργείο-εργοστάσιο της Χαλκίδας, ανέλαβε τον προγραμματισμό παραγωγής (Process control) του εργοστασίου της Πάτρας, προώθησε τη χρήση μικροϋπολογιστών για την «αριστοποίηση της καύσης πετρελαίου, στους σταθμούς παραγωγής ατμού (εργοστάσιο Πάτρας), «αριστοποίησε» την κοπή υφασμάτων, όπως επίσης αριστοποίησε» και τις συνταγές βαφής-Color matching (εργοστάσιο Πάτρας). Την ίδια περίοδο εργάστηκε και ως δάσκαλος Αγγλικών στα φροντιστήρια ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ (Καισαριανή και Ζωοδόχου Πηγής).

Από το 1980 έως σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής του ομίλου MICROSYSTEMS που περιλαμβάνει τμήμα κατασκευής και υποστήριξης λογισμικού, τμήμα κατασκευής και υποστήριξης Ηλεκτρονικών Συσκευών Οπτικής Ανάγνωσης και Υπολογιστών, τμήμα τυπογραφείου και Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών-Σχολή Προγραμματιστών-Αναλυτών.

Σημαντική είναι και η κοινωνική του δράση καθώς υπήρξε μέλος της πενταμελούς επιτροπής επιλογής φοιτητών, για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΛΚΕΠΑ στην επιστήμη υπολογιστών (1977-1979), εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας ΜΑΪΣΤΡΟΣ της Φωκίδας (1999-έως και σήμερα), ενεργό μέλος σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους και ομιλητής σε θέματα πληροφορικής και υπολογιστών (1977-έως και σήμερα), Σύμβουλος υφυπουργού Υγείας σε θέματα πληροφορικής (1990-1993).

Από το 2000 είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Μη Ημερησίων Εφημερίδων και Ρ/Τ Μέσων και πρόεδρος της από το 2006 μέχρι και σήμερα.

Την περίοδο 2004-2007 διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας σε θέματα πληροφορικής.Έχει αποσπάσει Τιμητική Διάκριση από την Ένωση Συντακτών Μη Ημερησίων Εφημερίδων και Ρ/Τα Μέσων, τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών και διάφορους ακόμη πολιτιστικούς συλλόγους.
Τέλος κατέχει Proficiency και επάρκεια διδασκαλίας για τη γλώσσα των Αγγλικών από το Υπουργείο Παιδείας από το 1977, ενώ κατέχει πολύ καλή γνώση ομιλίας και γραφής της γαλλικής.